Preikestolen

     360° panoramavisning
Preikestolen - 360° panoramavisning

Preikestolen - 360° panoramavisning

Preikestolen er et kjent turistmål i Ryfylke-regionen i Rogaland.
Platået er tilnærmet flatt, ca. 25 × 25 m og rager 604 moh. Fra gammelt av hadde platået navnet Hyvlatånnå (høveltanna). Rundt 130 000 personer besøkte Preikestolen i løpet av mai, juni, juli og august i 2009. Det er god utsikt over Lysefjorden og heiene rundt fra platået.

Det var trolig en frostsprengning for 10 000 år siden som gjorde det slik at Preikestolen ble dannet. Kanten av isbreen lå da like ovenfor fjellet. Preikestolen har en flere meters dyp sprekk tvers over platået som trolig også er et resultat av frostsprengninger. Geologer har konkludert med at Preikestolen er trygg selv om mange ugrunnet tror at fjellplatået vil dette ned når de ser sprekken.

Normal gangtid tur/retur P-plass ved Preikestolen Fjellstue på sti (uegnet for rullestol/barnevogn) er 1–2 timer hver vei. Turen fra Preikestolen Fjellstue er 3,8 km med en høydeforskjell på 330 meter. Stien er utbedret med blant annet gamle jernbanesviller over en myr, men det anbefales å bruke godt fottøy. Det er ikke anbefalt å gå turen vinterstid med snø og isføre. Beste sesong er april til oktober. Minst folk er det tidlig og seint i sesongen.
Kilde: Wikipedia