Lysefjorden og Kjerag

     360° panoramavisning
Lysefjorden og Kjerag - 360° panoramavisning

Lysefjorden og Kjerag - 360° panoramavisning

Lysefjorden er en norsk fjord som ligger i Forsand kommune, Ryfylke i Rogaland. Kjente steder som Kjerag og Preikestolen ligger langs Lysefjorden. Fjorden er 42 km lang og er nesten 500 meter dyp på det dypeste. I 2006 hadde Lysefjorden besøk av nesten 280 000 turister.
I innløpet til Lysefjorden ligger Oanes og Forsand på hver sin side med hver sin kai. Lysefjorden går fra innløpet ved Høgsfjorden til Lysebotn i enden mot nord-øst. Ytterst i fjorden ligger Lysefjordbrua som er eneste bru over fjorden.
Fjorden er laget av isbreer som har gravd ut fjellmasser under seg over lang tid. Isbreen har så smeltet og trukket seg tilbake, og blitt fylt igjen av havet. På sommerstid går det turistferje inn i fjorden hver dag. Utenom høysesongen på sommerstid går det rutetrafikk med hurtigbåt. Forsand, Oanes, Songesand og Lysebotn er tilknyttet veinett. Veiene til Songesand og Lysebotn er vinterstengt.
På grunn av høye fjell og store innsjøer på viddene er Lysefjorden blitt brukt til vannkraftproduksjon. Det første kraftverket var Flørli kraftverk som har en fallhøyde på 740 meter. Flørli kraftverk brukte lenge en rørgate som gikk ned langs fjellsiden og kraftstasjonen som er godt synlig fra fjorden, men er sprengt inn i fjellet. Lyse kraftverk er et annet kraftverk langs fjorden.

Kjerag er et fjellplatå på sydsiden av Lysefjorden. I vestre del av platået sitter Kjeragbolten, en 5 m3 stor stein, kilt i en kløft i fjellet 1000 m over Lysefjorden.
Stedet er et kjent turistmål i regionen. I 2006 hadde Kjerag/øygardstølen over 27 000 besøkende. Turstien til Kjerag starter ved øygardstølen – enrestaurant 640 m over Lysebotn. Ved normal gange tar turen vel to timer i kupert og bratt lende, én vei. Fra 2008 er det tilbud om guiding inn til Kjerag i sommersesongen. Informasjon, betalt parkering, toalett ved startpunktet for turen.
Kjeragplatået er et yndet utsprangspunkt for BASE-hoppere. Flere stunt blir også utført på eller ved fjellplatået.
I august 2006 gikk Christian Schau på slakkline 1000 meter over Lysefjorden. Da stuntet ble utført var det verdens høyeste slakkline.
Kjeragsmellet er et tordenskrell / naturfenomen som forekommer selv på godværsdager. I Kjeragfjellet kan det på ett bestemt sted oppunder toppen høres ett skuddlignende smell, samtidig som en røyk står ut fra fjellveggen. Etter det eldre folk forteller, viser dette naturfenomenet seg særlig i austavind når vinden har en bestemt styrke. Hva dette kommer av, er usikkert, men bygdefolk har fra tidligare tider ment at det er vann som blir pressa ut frå fjellveggen.
En oppmålingsingeniør opplevde dette fenomenet i 1855. Han fortel: "Jeg hørte først enkelte skræld som efterhaanden blev hyppigere og stærkere, derpaa hørte jeg en overordentlig bragen og saae en lysstraale fare i horisontal retning ud fra klippen indtil omtrent midten av fjorden hvor den opløste sig og forsvandt." Stråla var kvit og sterk. Først var ho smal, og så blei ho breiare, så smalare igjen og deretter brei på ny til ho løyste seg opp."
Kilde: Wikipedia